Događaji

Poziv za učešće na UNFCCC Lokalnoj konferenciji mladih za klimatske akcije u Bosni i Hercegovini

Dragi mladi,

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da se pridružite drugoj UNFCCC Lokalnoj konferenciji mladih za klimatske akcije (LCOY), koja će se održati 02. i 03. novembra 2024. godine u UN-Houseu u Sarajevu. Ova konferencija predstavlja jedinstvenu priliku za mlade iz cijele Bosne i Hercegovine da se aktivno uključe u učenje o klimatskim akcijama i politikama te da razmijene ideje i iskustva s mladima iz različitih dijelova naše zemlje.

Organizatori i partneri

Organizacijski tim čine Centar za ekologiju i energiju u saradnji sa UNICEF-om u BiH, UNDP-om u BiH i IOM-om u BiH, pod pokroviteljstvom YOUNGO-a, oficijelne omladinske grupe UNFCCC-a.

O konferenciji

Lokalna konferencija mladih za klimatske akcije (Local Conference of Youth for Climate Action – LCOY) okuplja mlade s ciljem aktivnog uključivanja u rješavanje problema klimatskih promjena kroz diskusije, radionice i razmjenu ideja. Ova konferencija je lokalna verzija globalne Konferencije mladih za klimatske akcije (Conference of YouthCOY) i dio je YOUNGO-a, oficijelne grane mladih UNFCCC-a (Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama).

Ciljevi i fokus konferencije

Ove godine, LCOY se organizuje drugi put u Bosni i Hercegovini s ciljem da mladi doprinesu razvoju konkretnih rješenja za klimatske izazove s kojima se suočava Bosna i Hercegovina. Fokus ovogodišnje konferencije je na podizanju svijesti o klimatskim promjenama, s naglaskom na angažman mladih u procesu donošenja odluka i izgradnji održivih zajednica. Konferencija pruža prostor za dijalog, edukaciju i razvoj konkretnih akcija koje će doprinijeti smanjenju negativnih uticaja klimatskih promjena na lokalnom nivou.

Finalni dokument

Finalni produkt konferencije bit će dokument Preporuke mladih za klimatske akcije u Bosni i Hercegovini, koji će biti predstavljen na COP29 – najvažnijoj svjetskoj konferenciji o klimatskim promjenama, gdje se vode ključni globalni klimatski pregovori.

Program i aktivnosti

Učesnici/učesnice će imati priliku učestvovati na panelima, radionicama, diskusijama i sesijama umrežavanja s ekspertima/eksperticama, i aktivstima/aktivistkinjama – kako bi stekli nova znanja i vještine te se osposobili za liderstvo u klimatskom sektoru.

Prijava i troškovi

Rok za prijave je 28.10.2024. Troškovi prijevoza i smještaja za učesnike/učesnice koji dolaze van Kantona Sarajevo bit će finansirani. Smještaj je organizovan u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama u hotelu u Sarajevu, s osobama istog spola.

Napomena: Učesnici koji dolaze van Kantona Sarajevo moraju imati najmanje 18 godina kako bi mogli učestvovati na konferenciji.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili trebate više informacija, slobodno nas kontaktirajte putem e-maila: info@ekologija.ba.

Radujemo se Vašim prijavama i učešću na konferenciji!

Link za prijavu: https://forms.gle/4NbMGKNLiejkjrfX6

Preuzeto sa: mreza-mira.net