Vijesti

Svjetski dan srca: Više aktivnosti, pridružite se i šetnji na Banj brdu

Svjetski dan srca – 29. septembar, čija je ovogodišnja tema „Koristi srce za akciju“, biće obilježen i ove godine u našem gradu.

Fondacija „Zdravlje i srce“ kao punopravan član Evropske mreže za srce i Svjetske Federacije za srce, svake godine u našem gradu obilježava Svjetski dan srca, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Medicinskim fakultetom Banja Luka, Fakultetom fizičkog vaspitanja i sporta-Banja Luka, JZU,,Dom zdravlja” u Banjoj Luci, te  u partnerstvu sa Gradom Banja Luka.

Kada je riječ o aktivnostima u našem gradu povodom Svjetskog dana srca, JZU „Dom zdravlja” u Banjoj Luci organizuje besplatne preventivne preglede građana  u Parku „Petar Kočić“, u petak, 27. septembra 2024. godine periodu od 10.00 do 14.00 časova, a zainteresovani građani će imati priliku da prekontrolišu krvni pritisak, nivo šećera u krvi i nivo ukupnog holesterola, kao i analizu tjelesne mase i drugih faktora u cilju procjene rizika od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, planirano je i EKG snimanje sa portabilnim aparatom u sanitetskom vozilu i podjela edukativnih materijala i stručnih savjeta o zdravim stilovima života i faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana srca, u saradnji sa studentskom organizacijom Samsic, u amfiteatru AGF, 27. septembra u 17 časova, planirana su predavanja o zdravom načinu života i druženje sa studentima.

I ove godine na Banj brdu, na Dan srca 29. septembra od 11.00 do 13.00 časova, biće promovisan značaj redovne fizičke aktivnosti kroz projekat „Staza zdravlja“. Predstavnici Grada pridružiće se ovoj aktivnosti, a organizator Fondacija „Zdravlje i srce“ poziva sve zainteresovane da se pridruže šetnji na „Stazi zdravlja“ na Banj brdu i na taj način daju doprinos promociji zdravih načina života.

Naime imajući u vidu značaj fizičke aktivnosti za zdravlje ljudi, Grad Banja Luka ulaže napore da stvori bolje uslove za fizičke aktivnosti svojih sugrađana uspostavljanjem biciklističkih staza, izgradnjom teretana u prirodi i sportsko-rekreativnih sadržaja, besplatnih treninga za djecu, kao i izgradnjom i uređenjem parkova.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka