Edukacija

Radionica za novinare i fact-checkere: Razumijevanje i snalaženje u AI informacijskom haosu

Workshop

Worldwide

Učesnici će steći praktična znanja o dostupnim alatima za otkrivanje i borbu protiv dezinformacija generisanih umjetnom inteligencijom

Organizacije Transitions i SEENPM pozivaju medijske profesionalce i fact-checkere da učestvuju u online događaju posvećenom upotrebi umjetne inteligencije. Online radionica će se održati 1. oktobra od 16 do 17:30 sati.

Porast dezinformacija i dezinformacija izazvanih umjetnom inteligencijom predstavlja nove izazove za medijske profesionalce. Ova radionica će istražiti primjere iz stvarnog svijeta, fokusirajući se na to kako umjetna inteligencija utiče na medije na Balkanu i kako se fact-checkeri u regionu bave tim pitanjem. Učesnici će steći praktična znanja o dostupnim alatima za otkrivanje i borbu protiv dezinformacija generisanih umjetnom inteligencijom.

Učestvuju: Filip Trhlík i Milijana Rogač. Trhlík je suosnivač Verifee.ai, neprofitne organizacije koja, koristeći umjetnu inteligenciju, svakog mjeseca procjenjuje pouzdanost više od 100.000 čeških novinskih članaka. Rogač je izvršna urednica Istinomera, organizacije za provjeru činjenica.

Registracija je otvorena ovdje.

Preuzeto sa: media.ba