Vijesti

U prostoru MSURS cirkuski performans

Svi ljubitelji cirkusa i cirkuskih vještina imaće prilike da u srijedu, 18. septembra s početkom od 19 časova u prostoru MSURS pogledaju cirkuski performans „Linije” cirkuske grupe „Cie SCOM“.

Nastao je kao dio projekta „Cirkus=umetnost“, osmišljenog u saradnji sa regionalnim programom za izvođačke umjetnosti Teatroskop, te se realizuje uz podršku Francuske ambasade i Francuskog instituta u BiH i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Performans „Linije“ je dio pratećeg programa izložba „New Era: umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama“.

Umjetnički cirkuski nastup „Linije“ je savremeni izraz u cirkuskoj vještini koji pruža mogućnost sagledavanja ove vrste perfomativnog pokreta na jedan nov način.

„Linije“ prikazuju cirkuskog umjetnika na akrobatskom točku (Cyr wheel). Formom i sadržajem, od rekvizita do kružnog postavljanja publike, ova predstava istražuje krug u cilju otkrivanja suštine cirkusa. U toku svog nastupa oni koriste boju i rekvizite, te na taj način kroz zahtjevne cirkuske pokrete stvaraju novo umjentičko djelo inspirisano djelima slikara Huana Miroa i Vasilija Kandinskog.

“Ova cirkuska tačka predstavlja posljednji dio triptiha koji je ujedno namjenjen i najmlađoj publici, a nudi savremeni pogled na tri osnovna cirkuska elementa – tijelo, porodicu i krug. Kroz ovakvu vrstu pristupa, publici se pruža mogućnost drugačijeg pogleda na savremeni cirkus, ali i saznanje na koji način je prevaziđen tradicionalni format ovog umjetničkog izraza, koji danas u mnogim zemljama postaje vid formalnog obrazovanja”, saopšteno je iz MSU RS.

Preuzeto sa: blmojgrad.com