Edukacija

Masterclass sa Andrejem Petkovskim: OSINT alati i praksi za novinare i novinarke

Workshop

Balkan

Novinarstvo se uvijek bavilo istraživanjem u cilju otkrivanja istine i pružanja relevantnih informacija javnosti. Sa razvojem, tehnologije, novinari sada imaju pristup ogromnim količinama podataka koji im omogućavaju dublje i sveobuhvatnije istraživanje tema. Među njima, Open Source Intelligence (OSINT) postaje sve popularniji izbor za novinare koji žele voditi nezavisne istrage.

U okviru svog masterclassa, Andrej Petrovski, direktor tehnologije u SHARE fondaciji, govoriće o osnovnim OSINT alatima, metapodacima, istoriji interneta i arhiviranju. Andrej ima diplomu magistra digitalne forenzike i vodi Tim za reagovanje na kompjuterske hitne slučajeve – SHARE CERT, pomažući novinarima, medijima i organizacijama civilnog društva da postanu otporniji u digitalnom okruženju, kao i pružajući pravnu i tehničku pomoć u slučajevima sajber napada. Autor je brojnih publikacija o sajber bezbjednosti i zaštiti podataka i učestvovao je u predlaganju politika tokom procesa pridruživanja Srbije EU (poglavlja 23 i 24). Takođe je radio na pitanjima vezanim za otvorene podatke, autorska prava, i istraživao je internet fenomene i kreirao multimedijalni sadržaj sa multidisciplinarnim timom u SHARE Lab.

Masterclass će se održati online u petak, 13.9.2024. godine, a prvenstveno je namijenjen novinarima i novinarkama iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije. Masterclass će biti održan na engleskom jeziku.

Registracija za masterclass je otvorena ovdje.

Masterclass organizuje Mediacentar Sarajevo u saradnji sa regionalnim partnerima.

Preuzeto sa: www.media.ba