Događaji

[ONLINE MEETUP] Održiva gradnja – izazovi i rješenja za budućnost

Nakon ljetne pauze, Rolify i BHAAAS nastavljaju donositi besplatne, edukativne meetupe iz različitih industrija! Zato te pozivamo da nam se pridružiš na našem predavanju uoči jeseni pod nazivom “Održiva gradnja: Izazovi i rješenja za okoliš i društvo”, koje će se održati 12. septembra 2024. godine, od 18:00 do 19:00 sati.

Posljednjih godina pojam održive gradnje privlači sve veću pozornost. Unatoč značaju ciljeva održivog razvoja za građevinsku industriju, njihova primjena u praksi je i dalje minimalna. Negativni utjecaj hipergradnje na okoliš postaje sve izraženiji, dok ekonomski interesi često nadjačavaju ekološke potrebe.

Na ovom predavanju bavit ćemo se ključnim problemima s kojima se suočava građevinska industrija, te ćemo istražiti kako možemo graditi ne samo održive građevine, već i projekte koji dugoročno doprinose održivosti okoliša. Biće predstavljeno i istraživanje koje se fokusira na rješenja za smanjenje otpada u izgradnji – jedan od vodećih problema s kojim se danas susrećemo.

 Predavanje će održati Doc. dr Renata Androšević, dipl.ing.arh., docentica na Katedri za arhitektonske konstrukcije i tehnologiju građenja na Arhitektonskom fakultetu, Univerziteta u Sarajevu. Dr. Androšević je doktorirala na ENSA Paris Malaquais, Univerzitet Paris-Est Suprime, Francuska, sa disertacijom o vanjskim zidovima stambenih zgrada s niskom razinom građevinskog otpada u BiH. Pored bogatog akademskog iskustva, radi kao arhitekta, a angažovana je i na međunarodnim istraživačkim projektima, uključujući EU Horizon 2020 i Erasmus+ programe. Također, aktivna je u Fondaciji za razvoj održivog dizajna Sarajevo i članica BHAAAS-a, te Green Design Bienala.

Meetup je namijenjen arhitektima, građevinskim inženjerima, studentima tehničkih nauka, urbanistima, ekološkim aktivistima, projektantima, kao i svima koji su zainteresirani za održivu gradnju i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš kroz inovativna i praktična rješenja.

Ako želiš:

👉 saznati više o metodama koje mogu olakštati proces donošenja odluka u projektiranju i izgradnju objekata s niskom razinom otpada i

👉 postati dio rješenja za održivu budućnost

onda nam se pridruži

📅 Datum: 12.9.2024.

🕕 Vrijeme: 18:00–19:00 sati

📍 Lokacija: Online

Registracija je besplatna i otvorena za sve zainteresovane, a link za online pristup će ti biti poslan na e-mail nakon što se uspješno registriraš preko PRIJAVNE FORME. Nema ograničenja u broju učesnika i učesnica, stoga pozovi svoje kolege i kolegice, prijatelje i prijateljice da se pridruže!

Preuzeto sa: Rolify