Vijesti

MSURS: U četvrtak otvaranje izložbe „New Era – umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama”

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u četvrtak, 5. septembra u 20.00 časova biće otvorena grupna intermedijska izložba „New Era: umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama” koja je rezultat projekta koji realizuju Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzej savremene umetnosti Vojvodine iz Novog Sada i Galerija Božidar Jakac – Muzej moderne i savremene umjetnosti iz Kostanjevice na Krki.

Izložba „New Era“ je prethodno predstavljena u Novom Sadu i Kostanjevici na Krki s čim se nastavlja višegodišnja uspješna saradnja između ovih institucija koje grade dinamičnu savremenu umjetničku scenu u sredinama u kojima djeluju ali i šire.

-Na izložbi će biti predstavljeni radovi 12 umjetnika i umjetničkih grupa iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije izabranih od strane kustosa tri partnerske institucije, koji se u svojim stvaralačkim praksama dosljedno i dugoročno posvećuju odnosu između čovjeka i prirode dajući umjetnički komentar i odgovor na neke od najaktuelnijih tema savremenog društva – ekologiju, klimatske i društvene promjene i očuvanje životne sredine – navedeno je u saopštenju Muzeja.

Dodaju i to kako je „New Era: umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promjenama“ dio projekta „Kultura i kreativnost za Zapadni Balkan“ (CC4WBs) finansiran od strane Evropske unije, a koji ima za cilj unaprijeđenje dijaloga na Zapadnom Balkanu kroz jačanje kulturnog i kreativnog sektora i razvijanje njegovog potencijala za društveno-ekonomski uticaj u ovom regionu.

-Posjetioci će na izložbi „New Era: umjetnički diskursi o društvenim i klimatskim promenama” moći da pogledaju radove u različitim medijima – od slikarstva preko video radova, instalacija do novomedijskih umjetnosti i bio i ekoloških praksi kao posebnog izraza u savremenoj umjetnosti. Organizovanjem velike grupne izložbe umjetnika iz regiona otvara se mogućnost za stvaranje jedinstvene platforme za kulturni i umjetnički dijalog i samim tim pozicionira lokalna umjetnička scena u evropski kontekst – navedeno je u saopštenju.

Izložbu će pratiti i serija programa sa panel diskusijama i produkcija podkast emisija koje će se fokusirati na ciljeve projekta, a ista će za posjetioce biti otvorena do 5. novembra.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka