Vijesti

Prijave u toku: Peto jubilarno izdanje „Zmijanjskog maratona“ u nedjelju

U nedjelju, 8. septembra na planinskom platou Manjače biće održan 5. Zmijanjski maraton, čiji je organizator Atletski klub „Alfa trail.“

Grad Banja Luka podržava ovaj događaj, čiji je cilj da preraste u veliki festival koji će okupljati sve generacije i slaviti ljepotu našeg kraja.

Gradski menadžer Bojan Kresojević, koji će i ove godine zajedno sa gradonačelnikom učestvovati u ovom događaju, kazao je da Grad Banja Luka podržava Zmijanjski maraton, jer kako je kazao – promoviše sportski duh, kulturu i nasljeđe našeg naroda i grada i turističku aktivnost na Manjači.

-Ovo je izvrsna prilika da i svi oni koji žive u Banjoj Luci i uživaju u rekreaciji dođu i učestvuju u ovoj trci, ne samo sa takmičarskim ciljem nego da uživamo u ljepotama Manjače i aktivnosti koja svima nama daje energiju da savladamo sve buduće izazove. Tako ću zajedno sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem uzeti učešće i na simboličan način pružiti podršku i organizatoru koji radi veliku stvar za našu Banju Luku, ali i da pokažemo odgovornost prema onim koji žive u Banjoj Luci promovišući kvalitetne stvari za život svakog pojedinca – naveo je gradski menadžer.

Ovaj i drugi brojni događaji svakako doprinose da se poveća i broj gostiju u našem gradu.

-Za prvih osam mjeseci imamo rast prihoda od boravišne takse u odnosu na 2019. godinu, period prije korone, za pedeset odsto. To su sve rezultati aktivnosti i ulaganja Grada na unapređenju turističke ponude – zaključio je gradski menadžer.

U ime organizatora Atletskog kluba „Alfa trail“ Nevena Stojaković istakla je da je ovaj događaj, koji je kroz godine postao mnogo više od obične sportske manifestacije, sada simbol zajedništva, tradicije i ljubavi prema prirodi.

-Posebno smo ponosni što ove godine već imamo preko 150 prijavljenih trkača, i izuzetno smo zadovoljni odazivom. Naš maraton je postao događaj koji okuplja učesnike iz cijele regije. Tradicionalno nam dolaze trkači iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i Federacije BiH, što dodatno potvrđuje da Zmijanjski maraton postaje prepoznatljiv na širem prostoru Balkana – kazala je Stojaković i dodala da će ove godine učesnici biti i djeca iz vrtića, učenici iz banjalučke Gimnazije, kao i brojne aktivne porodice koje će svojim učešćem obogatiti ovaj događaj.

-Pored sporta, za naše najmlađe pripremili smo edukativne radionice sa posebnim iznenađenjima. Ove godine, u sklopu maratona, organizujemo i Ekspo sajam, gdje ćemo imati priliku da predstavimo domaće proizvođače. Njihov doprinos je neprocjenjiv jer želimo podržati male proizvođače i oživjeti našu lokalnu privredu – navela je ona i pozvala sve porodice, ljubitelje prirode, mlade i kompanije da se pridruže 8. septembra na Manjači.

Kada je riječ o samom programu, okupljanje svih učesnika za obje trke predviđeno je za 8. septembar 2024. godine od 08:00 do 09:30 časova ispred Osnovne škole „Petar Kočić“ u Stričićima, dok će start maratona biti u 10:00 časova.

Prijave su još otvorene, a prijaviti se možete putem https://docs.google.com/forms/d/1zBamzW2g8I5jAMm4nmBzkHedc2loub1ZIpyjnr0xIoY/edit 

Preuzeto sa: Grad Banja Luka