Vijesti

Besplatni placevi su za mlade bračne parove do 35 godina, projekti banjalučke kuće za sve sugrađane

Grad Banja Luka pripremio je više od hiljadu placeva za izgradnju stambenog objekta, koje će biti dodijeljeni mladim bračnim parovima do 35 godina starosti, kao i samohranim roditeljima, te je u toku prijava za podjelu istih.

Kako je ranije naglasio gradonačelnik Draško Stanivuković, u pitanju je još jedna od mjera koja će biti uspješno realizovana, a sve kako bi gradska administracija pomogla svojim građanima pri rješenju jednog od najvažnijih životnih pitanja, a to je definitivno stambeno zbrinjavanje.

-Do sada imamo oko 500 naših sugrađana. Kada govorimo o nekim uslovima, ne možete da se prijavite ukoliko imate kuću ili stan na sebi, ukoliko imate do 35 godina, te da dvije godine ima prebivalište u gradu Banjoj Luci. Za sada na raspolaganju imamo oko hiljadu placeva, ali očekujemo da ćemo ih imati i više –  pojasnio je Stanivuković, te je naglasio da će uskoro biti raspisan javni poziv.

Uz sve to, grad Banja Luka obezbijedio je i besplatne projkete tzv. „banjalučkog tipa kuće“ za svnaše sugrađane koji žele da grade kuću.

Naime, Lipa, Vrba i Kesten nazivi su tipskih projekata kuća koje Grad Banja Luka poklanja svim svojim građanima.

-Što se tiče projekta, imali smo pitanja – važe za sve građane. Jedino su placevi za mlade bračne parove, samohrane roditelje, sa tendencijom proširenja na višečlane porodice. Placevi su samo za određene kategorije. Sve ostale pogodnosti, u koje spadaju i projekti za kuće su za sve naše sugrađane koji žele da se prijave. Pričamo o podrškama koje znače našim porodicama. Naša je procjena, po sadašnjim cijenama tržišta, da projekat za kuću košta oko 5 hiljada KM – kazao je gradonačelnik.

Podsjećamo, uz ovu jedinstvenu mjeru, Grad Banja Luka obezbijedio je i besplatne građevinske dozvole, besplatan projekat za kuću kao i priključak na vodovodnu i kanalizacionu mrežu čije troškove priključivanja je Grad preuzeo na sebe. Zbirno, svaka porodica koja se odluči na gradnju kuće na ovaj način ima priliku da uštedi i preko 50 hiljada KM – poručio je Stanivuković.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka