Vijesti

Banjalučki ćevap postaje brend

Grad Banjaluka je prepoznao vrijednost banjalučkog ćevapa i značaj njegove zaštite i sticanja oznake garantovano tradicionalnog specijaliteta, koji kao takav donosi brojne prednosti, kako za njegove proizvođače i geografsko područje sa kojeg potiče proizvod sa zaštićenom oznakom, tako i na djelatnosti koje se vežu za njega sa posebnim osvrtom na turizam i turističku ponudu grada.

Zato je Odjeljenje za privredu i lokalni ekonomski razvoj, u martu 2023. godine, pokrenulo aktivnosti radi provođenja složenih i zahtjevnih procedura za dobijanje ove reprezentativne oznake kojom bi banjalučki ćevap mogao dobiti najkasnije do kraja avgusta 2024. Godine, kažu u Gradskoj pravi.

“Kada smo prošle godine pokrenuli inicijativu u cilju sticanja oznake garantovano tradicionalnog specijaliteta, smatrali smo da banjalučki ćevap zavređuje da se nađe na listi zaštićenih proizvoda sa teritorije BiH, na kojoj su svoje mjesto našli nevesinjski krompir, drvarski mućeni pekmez od drenjina, visočka pečenica, livanjski izvorni sir i livanjski sir. Našu ideju su prepoznali kako preduzetnici iz sektora mesa, roštiljnice, proizvođači lepinja, te ugostitelji koji su, s tim u vezi formirali udruženje „Banjalučki ćevap“, ali i predstavnici resornog ministarstva, Tehnološkog fakulteta, Veterinarskog instituta „dr Vaso Butozan“ koji su uradili ključni posao, a to je izrada recepture, uz svesrdnu pomoć predstavnika Udruženja za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta „Banjalučkih ćevapa“. Rezultat zajedničkog timskog rada je da će banjalučki ćevap do kraja avgusta ponijeti respektabilnu oznaku garantovano tradicionalnog specijaliteta”, izjavila je Aleksandra Simić, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za privredu i lokalni ekonomski razvoj.

U vezi sa sticanjem oznake garantovano tradicionalnog specijaliteta, u Gradskoj upravi održan je sastanak sa predstavnicom USAID-a, Aleksandrom Drinić, koja je iskazala zainteresovanost USAID-a da u sklopu projekta Razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini, pruži podršku promotivnim aktivnostima preko društvenih i socijalnih mreža, mapiranjem banjalučkih ćevabdžinica i drugih ugostiteljskih objekata koji spremaju banjalučki ćevap po prihvaćenoj recepturi, te oglašavanjem na internet stranici discoverbosnia.com koja bilježi veliki broj posjeta stranih posjetilaca i turista.

Preuzeto sa: nezavisne.com