Korisno

Kako zadržati produktivnost na poslu kad ti se čini da su svi na odmoru

Ljeto je u punom jeku, sunce sija, a tvoj Instagram feed je preplavljen fotografijama prijatelja na plaži, u planinama ili kako istražuju egzotične destinacije. I dok se čini da su svi na odmoru, ti si zarobljen/a u kancelariji, pokušavajući da ostaneš produktivan/a.

Evo nekoliko savjeta kako da zadržiš fokus i produktivnost tokom ljetnih mjeseci, čak i kada se čini da su svi drugi u opuštajućem modu.

Postavi realne ciljeve

Ljeto je idealno vrijeme za reorganizaciju prioriteta. Postavi sebi realne, ali izazovne ciljeve koji će te motivisati da napreduješ. Umjesto da se boriš sa kompleksnim zadacima, podijeli ih na manje korake i fokusiraj se na jedan po jedan. Ovako ćeš imati jasniji osjećaj postignuća i zadržati motivaciju.

Ljeto je kao maraton po pijesku – znaš da će biti teško, ali nekako se nadaš da ćeš uspjeti. Umjesto da pokušavaš da obaviš sve, fokusiraj se na zadatke koje možeš da završiš prije nego što tvoja pažnja potpuno otputuje na nepostojeći odmor. Postavi sebi ciljeve koji su dovoljno laki da ne odustaneš, ali dovoljno teški da ne zaspiš nad tastaturom.

posao, kancelarija, laptop
Pinterest

Iskoristi praznije rasporede

Ako su tvoji kolege na odmoru, vjerovatno će tvoj raspored biti manje ispunjen sastancima i hitnim obavezama. Iskoristi ovaj period da se posvetiš dugoročnim projektima ili da obaviš zadatke koje inače odlažeš. Ovo je savršen trenutak da se fokusiraš na planiranje i unapređenje svojih vještina.

Ako već moraš da radiš, zašto malo ne začiniš stvari? Postavi šarene slike plaža kao pozadinu na računaru, i pusti tihu, opuštajuću muziku. Možda se nećeš osjećati kao da si na odmoru, ali makar ćeš se smješkati dok šef prolazi pored tvog stola.

Napravi pauze na otvorenom

Jedan od najboljih načina da se napuniš energijom jeste da provedeš pauzu na svježem vazduhu. Izađi napolje, prošetaj ili popij kafu na suncu. Sunčeva svjetlost podiže raspoloženje i pomaže ti da se vratiš na posao s novom energijom.

Kad već ne možeš na plažu, možeš barem na balkon (ili makar do prozora). Izađi napolje na nekoliko minuta, duboko udahni i zamisli da je sve to samo dug san iz kojeg ćeš se probuditi na nekoj plaži u Grčkoj. Bonus poeni ako piješ limunadu ili neko drugo ljetno piće tokom pauze.

sladoled
Instagram/street_style_paris

Uvedi ljetne rutine

Promijeni svoju dnevnu rutinu da je uskladiš s ljetnim raspoloženjem. Možda možeš ranije da ustaneš i radiš prije nego što postane previše vruće, ili da raspored prilagodiš tako da završavaš ranije i provodiš više vremena napolju. Uvođenje sitnih promjena može ti pomoći da se osjećaš osvježeno i motivisano.

Znaš one zadatke koje odlažeš mjesecima? Sada je pravo vrijeme da ih precrtaš s liste. Niko nije tu da te ometa, a ti ćeš se osjećati kao superheroj kad konačno završiš sve te dosadne, ali neophodne poslove. Plus, možeš da uživaš u osjećaju postignuća dok ostatak svijeta provodi dane na plaži.

Napravi plan za odmor

Ako još nisi isplanirao/la svoj odmor, sada je pravo vrijeme da to učiniš. Kada imaš nešto čemu se raduješ, lakše ćeš se nositi s trenutnim obavezama. Čak i ako je tvoj odmor daleko, sam čin planiranja može podići raspoloženje i pomoći ti da izdržiš do zaslužene pauze.

Oprosti sebi ako se malo opustiš

Ljeto je vrijeme kada se svi osjećamo malo opuštenije, i to je potpuno u redu. Nemoj biti previše strog/a prema sebi ako ti produktivnost nije na uobičajenom nivou. Bitno je održati ravnotežu između posla i odmora, i dozvoliti sebi da uživaš u čarima ljeta.

Kad preživiš još jedan dan u ovom ljetnom radnom paklu, nagradi se nečim posebnim. Možda je to sladoled, možda epizoda omiljene serije, ili jednostavno nekoliko minuta tišine gdje možeš da zamišljaš sebe na tom toliko željenom odmoru. Šta god da je, zaslužuješ to!

Iskoristi ljetne mjesece da reorganizuješ svoje prioritete, unaprijediš vještine i pripremiš se za jesen. A kada konačno dođe tvoj red za odmor, znaćeš da je vrijeme u kancelariji maksimalno iskorišteno.

Preuzeto sa: ultra.ba