Grantovi

EmBRACE – Prvi poziv za dodjelu sredstava mikro i malim preduzetnicima

Fond za male projekte EmBRACE je pilot projekt koji pruža financijsku podršku mikro i malim preduzetnicima  u okviru Programa Interreg VI-A IPA  Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. te unapređuje konkurentnost mikro i malih preduzeća (MSP) u graničnom području.

Po prvi put na ovom programskom području, mikro i malim preduzetnicima na raspolaganju stoji ukupno 8.725.324,36 eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA III, od čega je kroz prvi poziv raspoloživo 3.000.000,00 eura.

Podrška malim i srednjim preduzećima za:

  • razvoj i prilagođavanje poslovnih modela, proizvoda, usluga i procesa, podsticanje razvoja lokalnih malih i srednjih preduzeća sa jakim fokusom na uvođenje proizvodnih inovacija ili procesa;
  • razvoj pilot akcija i novih poslovnih rješenja;
  • jačanje prekogranične poslovne saradnje malih i srednjih preduzeća.

Iz projekta EmBRACE, stopa sufinansiranja po direktno finansiranom krajnjem primaocu iznosi do 85% ukupnih prihvatljivih troškova i može se tražiti kao grant. Ostatak će biti pokriven kao sopstveni doprinos krajnjih primalaca. Svaki krajnji primalac treba da obezbjedi najmanje 15% ukupnih prihvatljivih troškova kao sopstveni doprinos. Sopstvena sredstva mogu se sastojati od bilo koje vrste finansijskih sredstava (npr. novac na bankovnom računu, bankarski zajam, drugi donatori) sa izuzetkom grantova koji se traže od Evropske unije ili iz nacionalnih izvora sufinansiranja.

Preuzeto sa: grantovi.irbrs.org