Događaji

Japanska Manga u Banjaluci – Saradnja Muzeja Republike Srpske i Ambasade Japana

Izložba „Manga Hokusai Manga“: približavanje majstorskoj zbirci iz perspektive savremenogstripa u biće otvorena u Muzeju Republike Srpske utorak, 13. avgusta 2024. godine u 14 časova.Riječ je o putujućoj izložbi Japanske fondacije, koja se realizuje u Bosni i Hercegovini krozsaradnju Ambasade Japana u BiH i Muzeja Republike Srpske u Banjoj Luci.

U okviru programa umjetničke i kulturne razmjene, danas, skoro 200 godina nakon što je objavljen prvi tom Hokusai Mange, bogati vizuelni izrazi koje su kreirali Katsushika Hokusai i drugi umjetnici tog doba nastavljaju da nas osvajaju. Izložbom se predstavljaju sličnosti i razlika između modernih japanskih mangi, koje uživaju globalnu popularnost, i Hokusaijevih manga. U Muzeju Republike Srspske dostupan je jedinstveni dio japanske kulture. Jedan od značajnijih dijelova izložbe će biti grupa novih radova sedam savremenih manga umjetnika zasnovanih na temi Hokusaija i njegove mange. Ova djela pružaju uvid u izraze mange koji se neprestano razvijaju i koji su postali svjetski fenomen.

Ova izložba je jedinstvena prilika da ljudi u Bosni i Hercegovini iskuse dio japanske kulture koja se njeguje godinama. Izložbu možete pogledati svaki dan od 08:00 – 20:00, do 13.09.2024. u Muzeju Republike Srpske (ulica Đure Daničića 1) u Banjaluci. Nadležni kustos Nina Davidović, likovno rješenje izložbene postavke LJiljana Korać.

Japanska Manga u Banjaluci - Saradnja Muzeja Republike Srpske i Ambasade Japana

Izvor: Saopštenje