Vijesti

Banjaluka dobila Park knjige, krasi ga spomenik Kulinu banu

Banjaluka je dobila Park knjige, predivnu oazu u srcu grada, koju pored neobične hortikulture krasi i spomenik Kulinu banu.

Zajedno sa brojnim sugrađanima, svečanom otvaranju jednog od pet novih parkova i otkrivanju spomenika na kojem je uklesan i tekst Povelje Kulina bana, prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković.

“Kroz sve parkove koje gradimo u gradu ispričaćemo sve ono što mi kao narod jesmo. Park knjige sa spomenikom Kulinu banu u svojim temeljima čuvaće identitet srpskog naroda i našeg jezika”, poručio je gradonačelnik, stoji na sajtu Gradske uprave.

Gradonačelnik je istakao da je, osim istorijskog značaja, kroz izgradnju Parka knjige riješeno i pitanje uličnih prodavaca knjige, koji su na ovom prostoru dobili jedan potpuno drugačiji ambijent, koji će svakako privući i veći broj sugrađana i posjetilaca.

“Ovo je donedavno bila jedna slabo posjećena lokacija, a sa novim uređenjem, ljepšim ambijentom koji krasi neobična i bogata hortikultura uvjeren sam da će to biti drugačije i da će ovo postati omiljeno mjesto ljubitelja knjiga, ali i svih građana”, naglasio je Stanivuković.

On je podsjetio da na ovoj lokaciji Banja Luka dobija i prvi kulturni centar nakon gotovo jednog vijeka, koji će biti smješten u Kući Milanovića, kao i Park oslobođenja koji će biti posvećen Veleizdajničkom procesu.

Književnik Ranko Pavlović istakao je da je ovaj park velika čast knjizi, a samim tim i čitaocu.

“Ovo je čast knjizi, a onda i čitaocu. Ujedno to je čast i lijepoj riječi, a onda i opstanku ljudskom. Ovo je izvanredno mjesto da se u ljetnim mjesecima u poznim časovima uz tihi zvuk violine održavaju književne večeri. Ovo će biti izvanredno mjesto za one koji vole romantiku i koji vole da slušaju lijepu riječ uz muziku u ambijentu gdje knjiga stoluje”, kazao je Pavlović.

Profesor Duško Pevulja rekao je da je ovo veliki dan za Banjaluku, jer gradovi su onoliko gradovi koliko imaju ovakve prostore i ovakvo poštovanje za knjigu.

“Čak i kad se pomislilo da knjiga odlazi u istoriju, svjedoci smo da ona ipak ne odlazi, jer je ona zapravo vrlo žilava, stara tekovina. I Park knjige i spomenik Kulinu banu su od epohalnog značaja za Banju Luku, ali i za srpski narod u Bosni i Hercegovini, jer i Kulin ban i Povelja Kulina bana kao najstariji ćirilični dokument imaju posebno mjesto u srpskoj pismenosti, kulturi i istoriji, čak i u vremenima kada smo dovedeni u situaciju da se odričemo nečeg što je neupitno srpsko”, istakao je Pevulja.

On je iskoristio priliku da se zahvali gradonačelniku na izgradnji jednog ovakvog mjesta, koje će, kako je kazao, biti zaista posebno svim Banjalučanima i postati kulturni biljeg grada.

Podsjećamo pored ovog parka, Banjaluka će dobiti i najveći gradski park kod TC “Delta Planet“, park posvećen kralju Tvrtku I Kotromaniću, kralju Srba, Bosne, primorja i zapadnih strana, Ćirilični park, kao i Park oslobođenja posvećen Velizdajničkom procesu.

Preuzeto sa: Nezavisne