Vijesti

Brojači zabilježili preko 150.000 vožnji, na ulicama Banje Luke sve više bicikala

Trend upotrebe bicikala kao prevoznog sredstva na području grada je u konstantnom porastu, što potrvrđuju brojke koje svakodnevno bilježe brojači za bicikle, postavljeni na nekoliko gradskih lokacija.

Naime, od početka ove godine na brojačima postavljenim na tri lokacije zabilježeno je 150.000 vožnji.

Savjetnica gradonačelnika Milada Šukalo naglasila je da je gradska administracija na čelu sa gradonačelnikom Stanivukovićem opredijeljena za urbanu mobilnost, te da su u proteklom periodu napravljeni značajni pomaci u kontekstu unapređenja biciklističke infrastrukture.

-Uredili smo nekoliko kilometara novih biciklističkih staza, a uz to na više lokacija obnovili postojeće. Postavili smo nove semafore, ali i parkinge za bicikle na više gradskih lokacija. Osim toga građanima su dostupni električni trotineti i bicikli. Povećanje broja biciklista na ulicama Banje Luke najbolja je potvrda da smo učinili dobru stvar. Brojači pokazuju trend porasta korisnika bicikala po svim parametrima, a obzirom na to da Grad stalno radi na unapređenju biciklističke infrastrukture, vjerujemo da će se broj sugrađana, koji koriste održive vidove prevoza – i dalje uvećavat – kazala je ona.

Inače,  podaci koje bilježe borjači bicikala predstavljaju dobru osnovu za planiranje i razvoj biciklističkog saobraćaja, a osim toga, brojači bicikala imaju i afirmativnu funkciju kada je riječ o korištenju bicikla kao načina prevoza, jer omogućavaju bolju vidljivost biciklista u saobraćaju i društvu uopšte i na taj način doprinose povećanju procenta učešća biciklista u saobraćaju.

Zahvaljujući tome, za date lokacije (u naselju Borik, ulicama Stevana Bulajića i Majke Jugovića) imamo brojeve korisnika bicikala i trotineta na dnevnom, sedmičnom nivou, kao i u dane vikenda.

Podsjećamo, u decembru 2022. godine naš grad je dobio brojače bicikala u okviru projekta “ Impaq“, od kojih jedan u formi displeja, te dva podzemna.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka