Intervju

INTERVJU: dr Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Repulike Srpske

Pojava Korona virusa napravila je ono što niko nije očekivao i čemu se skoro niko na svijetu nije nadao. Svijet je, makar na kratko, morao da zastane. Stala je gotovo svaka vrsta ljudske djelatnosti da bi se sačuvalo zdravlje i životi ljudi.

Dolazak virusa na naš prostor vezujemo za slučaj u osnovnoj školi ,,Branko Ćopić” u Banjaluci kada su brzo preduzete sve neophodne mjere da bi se spriječilo širenje virusa. Sa ovom situacijom, obrazovni sistem je postao prvi koji se kod nas suočio sa ,,Korona krizom”. Nekoliko dana nakon prvog slučaja, prekinuta je nastava u školama. Odjednom je i škola postala virtuelna. Do kraja školske godine učenici su nastavu pratili putem TV programa ili drugih online platformi uz konstantnu komunikaciju sa svojim razrednicima, nastavnicima i učiteljima.

Školska godina je sada već iza nas. Nastava je završena, ocjene su zaključene a od širenja virusa i stanja u društvu zavisiće i nastavak školskog procesa na jesen ove godine.

Kako bismo napravili rekapitulaciju ali i čuli iz prve ruke kako je bilo nositi se sa ovom krizom u procesu osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja u Republici Srpskoj, pozvali smo direktora Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske, dr Predraga Damjanovića da bude sagovornik našeg portala.

Pitanje: Kada biste nekome ukratko morali da objasnite šta se zapravo dogodilo od izbijanja epidemije po pitanju organizovanja obrazovanog sistema (osnovnih i srednjih škola) u Republici Srpskoj, kako biste to opisali?

Odgovor: Odlukom Vlade Republike Srpske nastava u osnovnom i srednjem obrazovanju je prekunuta 10. marta 2020. godine. U osnovnom vaspitanju i obrazovanju nastava na daljinu je počela 17. marta 2020. godine. Nastava je emitovan putem javnog medijskog servisa RTRS-a. Rasprede časova, nastavnika i snimanja je pravio Republički pedagoški zavod Republike Srpske do kraja marta na dvodnevnom nivou, a u aprilu, maju i junu na sedmičnom nivou. U martu mjesecu nastavu su izvodili nastavnici koje je birao Republički pedagoški zavod. Za april, maj i juni, Zavod je izabrao tri škole koje su obavezne izvoditi nastavu za jednu sedmicu a direktori izabranih škola su birali nastavnike. Nastava na daljinu u srednjem obrazovanju i vaspitanju je počela 23.marta 2020. godine na način da je svaka škola napravila plan izvođenja nastave i predložila način izvođenja nastave na koje je Zavod dao saglasnost. Sve osnovne i srednje škole su svakog ponedjeljka dostavljale Izvještaj o realizaciji nastave na daljinu za prethodnu sedmicu i dostavljale Pedagoškom zavodu na obrascu koji je bio jedinstven i propisan od strane Zavoda.

Pitanje: Na kakav su odjek u javnosti naišle sve preduzete mjere i koliko ste zadovoljni reakcijom ali i akcijom koju su prosvjetni radnici preduzeli?

Odgovor: Izvođenje nastave na daljinu u osnovnom vaspitanju i obrazovanju i srednjem obrazovanju i vaspitanju je imalo pozitivnu reakciju učenika, roditelja i javnosti Republike Srpske, a to se posebno odnosi na izvođenje nastave na daljinu u osnovnom vaspitanju i obrazovanju koje je bilo javno emitovano na RTRS-u. Prosvjetni radnici su takođe dali svoje veliki doprinos pored toga što je za njih to bila nepoznanica i novina, a pogotovo ispred kamere držati čas učenicima koji te prate širom Republike Srpske.

Pitanje: Kako biste opisali saradnju sa roditeljima a kako učešće učenika u praćenju nastave u izmijenjenim okolnostima?

Odgovor: Svakako su roditelji imali svoju ulogu jer su savkodnevno bili sa učenicima u kući i aktivno pratili nastvu ali i pomagali učenicima nižih razreda u dostavljanju radova i zadaća predmetnim nastavnicima. Donošenjem Uputstva o izvođenju nastve na daljinu Zavod je propisao da učenici osnovnih škola po završetku emitovanja nastave u toku istog dana uspostave kontakt sa predmetnim nastavnicima i traže pomoć ako nisu nešto shvatili prateći emitovanje nastave i dostavljaju domaće zadaće koje su zadali nastavnici koji su izvodili nastavu.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske

Pitanje: U kojoj mjeri će posljedice virusa uticati na budući nastavni proces, da li je ovo prekretnica ili vjerujete da ćemo se uskoro vratiti ,,na staro“?

Odgovor: Mislim da je ovo jedan oblik prekretnice u obrazovnim sistemima u cijelom svijetu. Mi u Republici Srpskoj smo brzinom organizacije nastave na daljinu te izvođenjem iste pokazali da smo ravnopravni sa ostalim obrazovnim sistemima. Nadam se da ćemo u budućnosti iztvoditi nastavu na daljinu i u vrijeme kada se nastava bude izvodila u učionici, kako za učenike koji iz objektivnih razloga nisu u mogućnosti pratiti nastavu u školi tako i kada učenik koji u toku izvođenja nastve u škole nešto nije dobro razumio ili ima problema kod izrade domaće zadaće. U tom smislu će se koristeći informacione tehnologije moći obratiti predmetnom nastavniku za pomoć.

Pitanje: Šta nas očekuje na jesen?

Odgovor: Očekujemo da naredna školska godina počne na uobičajen način sa nastavom u školi i školskim klupama jer vaspitanje i obrazovanje nije samo razmjena informacija između učenika i nastavnika, ono je šire od toga, a to je vrijeme prije nastave, za vrijeme malog i velikog odmora, vrijeme posije nastave, druženje učenika, itd. Ako se nastava bude morala izvoditi na daljinu mi smo spremni, ali sada već sa iskstvom koje smo stekli u prethodnom periodu.

Pitanje: Šta biste poručili osnovcima i srednjoškolcima, njihovim roditeljima ali i svim prosvjetnim radnicima u Republici Srpskoj za kraj ovog razgovora?

Odgovor: Osnovcima i srednjoškolcima se zahvaljujema na trudu i radu i želim da se dobro odmore tokom ljetnog raspusta. Roditeljima poručujem da ne pretjeruju sa svojim abcijama i dozvole da svako dijete dostigne onaj nivo za koji je sposobno i da ne moraju svi učenici biti odlični ili vrlo dobri. Prosvjetnim radnicima poručujem da mijenjaju svoj način rada bez obzira da li to bilo u učionici ili na način kako je bilo u prethodnom periodu jer su promjene neizbježne!

Intervju pripremio: Miloš Kovačević